top of page

Wat maakt de job van verpleegkundige vaak zwaar?

Verpleegkundigen worden vaak geconfronteerd met verschillende uitdagingen en moeilijkheden in hun werk. Enkele van de belangrijkste uitdagingen en moeilijkheden waarmee verpleegkundigen kunnen worden geconfronteerd, zijn onder meer:

  1. Hoge werkdruk: Verpleegkundigen kunnen te maken krijgen met een hoge werkdruk, vooral in drukke zorginstellingen zoals ziekenhuizen en spoedeisende hulpafdelingen. Dit kan leiden tot stress en vermoeidheid, en kan het moeilijk maken om de nodige aandacht te besteden aan elke patiënt.

  2. Emotionele belasting: Verpleegkundigen werken vaak met patiënten die fysiek en emotioneel kwetsbaar zijn, wat kan leiden tot emotionele belasting voor de verpleegkundigen zelf. Het kan ook moeilijk zijn om patiënten te zien lijden of overlijden, vooral als ze een sterke band hebben opgebouwd met de patiënt en zijn of haar familie.

  3. Complexiteit van de zorg: De zorg voor patiënten kan erg complex zijn, vooral in gevallen waarbij patiënten meerdere gezondheidsproblemen hebben en/of meerdere medicijnen moeten nemen. Verpleegkundigen moeten in staat zijn om deze complexe zorgtaken uit te voeren en ervoor zorgen dat de patiënt de juiste zorg krijgt.

  4. Personeelstekorten: In sommige zorginstellingen kan er een tekort zijn aan gekwalificeerde verpleegkundigen. Dit kan leiden tot een hogere werkdruk voor het bestaande personeel en kan het moeilijk maken om de nodige zorg aan elke patiënt te bieden.

  5. Administratieve taken: Verpleegkundigen hebben vaak administratieve taken, zoals het bijhouden van medische dossiers en het bijhouden van medicatiegegevens. Dit kan tijdrovend zijn en kan het moeilijk maken om voldoende tijd te besteden aan directe patiëntenzorg.

Kortom, verpleegkundigen worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen en moeilijkheden in hun werk, waaronder een hoge werkdruk, emotionele belasting, complexe zorgtaken, personeelstekorten en administratieve taken. Het is belangrijk dat verpleegkundigen goed worden ondersteund in hun werk en dat er maatregelen worden genomen om deze uitdagingen aan te pakken.


Werk je in de zorgsector en ervaar je nood aan de begeleiding van een coach? Overweeg dan eens om een afspraak te maken met één van onze loopbaancoaches. Afhankelijk van je situatie is de begeleiding mogelijk gratis of gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid (max. 80€ voor 7 uur begeleiding).

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page