top of page

Wat doet een verpleegkundige?

In de week van 23 tot 27 maart bedanken we alle verpleegkundigen en vroedvrouwen en zetten we hen extra in de bloemetjes.


Overweeg jij om te heroriënteren naar een job van verpleegkundige? Dan lees je in dit artikel wat een verpleegkundige doet. Wil jij graag uitklaren of je je kan omscholen tot verpleegkundige en leren welke mogelijkheden er zijn om dit te combineren met je huidige job of met bijvoorbeeld behoud van een uitkering? Plan dan een kennismakend gesprek met een online loopbaancoach of een loopbaancoach bij jou in de buurt.


Een verpleegkundige is een zorgverlener die verantwoordelijk is voor het leveren van hoogwaardige, persoonlijke zorg aan patiënten in verschillende zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorginstellingen en meer. Enkele van de taken die een verpleegkundige kan uitvoeren zijn:

  1. Beoordelen van de gezondheidstoestand van de patiënt: Een verpleegkundige is verantwoordelijk voor het beoordelen van de gezondheidstoestand van de patiënt en het identificeren van eventuele gezondheidsrisico's. Dit omvat het controleren van de vitale functies van de patiënt, het evalueren van de symptomen en het interpreteren van medische gegevens.

  2. Behandelplannen opstellen: Een verpleegkundige werkt samen met artsen en andere zorgverleners om behandelplannen op te stellen voor patiënten. Dit omvat het toedienen van medicatie, het uitvoeren van medische procedures en het bewaken van de patiënt tijdens de behandeling.

  3. Patiëntenzorg: Verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor het bieden van directe zorg aan patiënten. Dit omvat het helpen van patiënten bij dagelijkse activiteiten zoals wassen, aankleden en eten, het verschonen van verbanden en het uitvoeren van andere zorgtaken.

  4. Ondersteuning van patiënten en families: Verpleegkundigen ondersteunen niet alleen patiënten, maar ook hun families en mantelzorgers. Dit omvat het verstrekken van informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt, het beantwoorden van vragen en het bieden van emotionele steun.

  5. Medische dossiers bijhouden: Verpleegkundigen houden gedetailleerde medische dossiers bij van de patiënt en houden deze up-to-date. Dit omvat het documenteren van de gezondheidstoestand van de patiënt, het bijhouden van medicatiegegevens en het rapporteren van eventuele veranderingen in de gezondheidstoestand van de patiënt.

Kortom, verpleegkundigen spelen een cruciale rol bij het bieden van hoogwaardige zorg aan patiënten in verschillende zorginstellingen. Ze werken nauw samen met artsen en andere zorgverleners en zijn verantwoordelijk voor het bieden van directe zorg aan patiënten, het uitvoeren van medische procedures en het bijhouden van gedetailleerde medische dossiers.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page