top of page

Kan je je omscholen tot verpleegkundige met behoud van loon of uitkering?

Ja, het is mogelijk om je in België om te scholen tot verpleegkundige met behoud van loon of uitkering via verschillende opleidings- en financiële ondersteuningsprogramma's.


Werknemer

De Vlaamse overheid biedt bijvoorbeeld het opleidingsverlof aan, waarmee werknemers betaald educatief verlof kunnen nemen om een opleiding te volgen. Werknemers kunnen maximaal 125 uur per jaar opnemen voor het volgen van erkende opleidingen, waaronder de opleiding tot verpleegkundige.


Werkzoekende

Als je werkzoekende bent en je wilt je omscholen tot verpleegkundige, kun je in aanmerking komen voor financiële ondersteuning via VDAB.


1. Gratis opleiding


Erkende opleidingen in een opleidingscentrum, studies of stages zijn gratis. Bovendien betalen je inschrijvingsgeld en de kosten van je leermateriaal terug.


2. Uitkering


Volg je een erkende opleiding, studie of stage, dan blijf je je werkloosheids-, inschakelings- of inkomensgarantie-uitkering ontvangen.


Let op: afhankelijk van je specifieke situatie, kan je uitkering wel dalen. Voor meer info hierover kan je bij je uitbetalingsinstelling terecht.


Kies je voor een voltijdse erkende opleiding, studie of stage die minstens een maand duurt? Dan word je bovendien vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende. Zo hoef je niet op zoek te gaan naar werk en moet je niet ingaan op passende jobs.


3. Verplaatsingsvergoeding


Afhankelijk van je situatie, betaalt VDAB je vervoerskosten terug:

  • Gebruik je de bus? Dan vragen ze voor jou een maandabonnement van De Lijn aan dat je recht geeft op alle gewone diensten van trams en bussen van De Lijn in heel Vlaanderen.

  • Gebruik je een ander vervoermiddel, zoals de auto, trein, fiets, brommer...? Dan krijg je een kilometervergoeding van 0,15 euro per kilometer.

  • Gebruik je een abonnement van een andere vervoersmaatschappij dan de Lijn, en dekt de kilometervergoeding de kost van dit abonnement niet? Dan betalen we je het verschil terug.

Kinderopvangvergoeding


Afhankelijk van je situatie, betaalt VDAB de opvang voor je kinderen terug.

Welke kosten betalen ze terug?

  • De kosten voor de kinderopvang als je kinderen nog niet naar school gaan.

  • Zitten je kinderen in het kleuter- of basisonderwijs? Dan betalen ze de buitenschoolse kinderopvang.

Je vindt alle informatie over de opleiding verpleegkunde - en ook van alle andere erkende opleidingen - terug via de opleidingendatabank van VDAB. Twijfel je of wil je specifiek jouw mogelijkheden op maat leren kennen? Plan dan een afspraak met één van onze loopbaancoaches.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page