top of page

De kracht van ACT binnen loopbaanbegeleiding

Sta je op een kruispunt in je carrière? Zit je vast in een functie die je niet langer bevalt? Of ben je gewoon op zoek naar de volgende stap? Vroeg of laat hebben we allemaal wel eens het gevoel van: Is dit het dan? Op zo een moment kan loopbaanbegeleiding met Acceptance en Commitment therapie (ACT) net die frisse wind zijn die je nodig hebt in je professionele leven.


Onze loopbaanexpert Kelly Michiels specialiseert zich in loopbaanbegeleiding op basis van ACT en we vroegen haar om in dit blogartikel voor jou duidelijk te maken wat je mag verwachten.


Als je nog nooit van ACT hebt gehoord, laten we dan de mist samen opklaren voor jou.


ACT is in oorsprong een vorm van gedragstherapie die je kan helpen om mentale obstakels te overwinnen die je verhinderen om je volle potentieel te bereiken. Het is een vaardigheid die je kan leren en daarom ook een goed werkende methodiek binnen coaching.


Klinkt interessant, nietwaar?

Laat me je even meenemen op een tour over ACT en wat het voor jou binnen loopbaanbegeleiding kan betekenen.


1. Je huidige situatie accepteren


ACT helpt je om je huidige situatie te accepteren. In plaats van je energie te verspillen aan ‘wat als’ scenario’s, leer je om vrede te sluiten met de huidige staat van je carrière. Dit betekent NIET dat je je erbij moet neerleggen, maar wel dat je de realiteit onder ogen ziet zoals ze is. Zo kan je de situatie aanpakken op een actieve en gefocuste manier.


In een loopbaancontext kan dit betekenen dat je leert omgaan met de stress van een nieuwe functie of de teleurstelling van een mislukte promotie.


2. Wat zijn jouw waarden?


Daarnaast gaan we op dieper niveau kijken naar je waarden. Vaak jagen we zo hard onze doelen na, dat we daarbij vergeten wat echt belangrijk is. Zijn je doelen echter in overeenstemming met je waarden dan geven ze je richting en motivatie in je job of carrière en maken ze je dagelijks werk zinvol.


3. Omgaan met obstakels en uitdagingen


Misschien het meest cruciale aspect van deze benadering is hoe ACT je leert omgaan met obstakels en uitdagingen die je onvermijdelijk tegenkomt in je loopbaan.


Laten we eerlijk zijn: verandering - vooral een loopbaantransformatie - is niet gemakkelijk. Het kan eng zijn om het bekende te verlaten en een nieuwe weg in te slaan.


Maar dat is precies waarin de schoonheid van ACT schuilt: het geeft je de moed om de sprong te wagen, door je te helpen begrijpen dat jouw angst geen vijand is, maar eerder ingebakken zit in onze menselijke natuur en je ondanks angst en onzekerheid toch in de richting van je doelen kan bewegen.


In je carrière kan dit betekenen dat je risico’s neemt, zoals solliciteren naar een hogere functie, of het maken van moeilijke beslissingen, zoals het verlaten van een onbevredigende baan.


Of je nu nood hebt aan verandering, een loopbaanpauze inplant, droomt van een promotie of gewoon wat meer voldoening wil halen uit je huidige rol, ACT kan hierbij fungeren als een kaart en kompas en de juiste koers zetten.


Waar kan je terecht voor loopbaanbegeleiding op basis van Acceptance en Commitment therapie?


Als je op zoek bent naar loopbaanbegeleiding in een warme, ondersteunende omgeving waarin je je loopbaan verder vorm kunt geven en je waardengerichte doelen kunt bereiken, dan ben je aan het juiste adres bij onze loopbaanexpert Kelly Michiels.Op naar jouw toekomst, met ACT en vertrouwen, vol mogelijkheden!


תגובות


bottom of page