top of page

Werkgerelateerde stress verminderen met loopbaanbegeleiding

In de moderne wereld waarin we leven, ervaren veel mensen werkgerelateerde stress. Dat kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals hoge werkdruk, slechte werkomstandigheden, conflicten met collega's of leidinggevenden, gebrek aan uitdaging en onzekerheid over je carrière.


Als je teveel stress hebt op het werk, kan dit een enorme impact hebben op je persoonlijke en professionele leven.


Gelukkig zijn er manieren om deze stress aan te pakken en loopbaanbegeleiding is daar een van.


In dit artikel zullen we ingaan op de redenen waarom je teveel stress hebt op het werk en hoe loopbaanbegeleiding je kan helpen om hiermee om te gaan.


Werkgerelateerde stress kan een enorme impact hebben op je leven, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Loopbaanbegeleiding kan helpen om deze stress te verminderen en je opnieuw richting te geven in je carrière

Gebrek aan controle

Een van de belangrijkste oorzaken van stress op het werk is het gevoel geen controle te hebben over je werkzaamheden.


Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je te veel taken krijgt toegewezen zonder dat je daar invloed op hebt, kan dit leiden tot gevoelens van machteloosheid en stress.


Loopbaanbegeleiding kan je helpen om je assertiviteit te vergroten en te leren hoe je beter kunt communiceren met je leidinggevende over je werkdruk.


Slechte werkomstandigheden

Als je werkomgeving niet veilig, gezond of comfortabel is, kan dit ook bijdragen aan werkgerelateerde stress.


Als je bijvoorbeeld de hele dag in een lawaaierige omgeving werkt of geen ergonomische werkplek hebt, kan dit leiden tot fysieke en mentale uitputting.


Loopbaanbegeleiding kan je helpen om te onderzoeken welke stappen je kunt nemen om je werkomstandigheden te verbeteren.


Gebrek aan uitdaging

Als je je verveelt op je werk of geen voldoening haalt uit je taken, kan dit ook leiden tot stress.


Je kunt het gevoel hebben dat je je potentieel niet benut en dat je niet groeit in je werk.


Loopbaanbegeleiding kan je helpen om je professionele doelen en interesses te identificeren en om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om je werk uitdagender en boeiender te maken.


Conflicten met collega's of leidinggevenden

Conflicten op het werk kunnen ook bijdragen aan stress.


Als je bijvoorbeeld niet goed opschiet met een collega of als je het gevoel hebt dat je niet goed begrepen wordt door je leidinggevende, kan dit leiden tot gevoelens van frustratie en ongemak.


Loopbaanbegeleiding kan je helpen om te leren hoe je beter kunt communiceren en omgaan met conflicten op het werk. Dit kan je helpen om betere relaties op te bouwen met collega's en leidinggevenden, en zo je werkplezier en productiviteit te verbeteren.


Onzekerheid over je carrière

Als je onzeker bent over je toekomstperspectieven in je huidige baan of als je niet weet wat je wilt doen in de toekomst, kan dit ook leiden tot stress.


Loopbaanbegeleiding kan je helpen om je professionele doelen te verduidelijken en om een plan te maken voor je toekomstige carrière. Dit kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en een gevoel van richting en controle te hebben over je carrière.


Een professionele loopbaancoach kan je helpen om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, valkuilen en behoeften op de werkvloer. Zo kan je betere keuzes maken en stress verminderen.

Hoe kan loopbaanbegeleiding helpen?


Loopbaanbegeleiding kan je helpen om inzicht te krijgen in de oorzaken van je werkgerelateerde stress en om te leren hoe je hiermee om kunt gaan.


Een loopbaanbegeleider kan je ondersteunen bij het identificeren van je sterke en zwakke punten en kan je helpen om je professionele doelen en interesses te identificeren.


Daarnaast kan een loopbaanbegeleider je helpen om concrete acties te ondernemen om je werksituatie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je leert om beter te communiceren met je leidinggevende of dat je actie onderneemt om je werkomstandigheden te verbeteren.


Een loopbaanbegeleider kan ook helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden die je kunnen helpen om beter om te gaan met stress op het werk. Bijvoorbeeld door het aanleren van technieken om te ontspannen of om beter te communiceren met collega's en leidinggevenden.


Ten slotte kan een loopbaanbegeleider je helpen bij het plannen van je toekomstige carrière en het ontwikkelen van een plan om je doelen te bereiken. Door het krijgen van meer inzicht in je professionele interesses en vaardigheden, kan je betere keuzes maken in je carrière en meer zelfvertrouwen krijgen.


Conclusie


Werkgerelateerde stress kan verschillende oorzaken hebben, zoals gebrek aan controle, slechte werkomstandigheden, gebrek aan uitdaging, conflicten met collega's of leidinggevenden en onzekerheid over je carrière.


Loopbaanbegeleiding kan je helpen om deze problemen aan te pakken door je te ondersteunen bij het identificeren van de oorzaken van je stress en door je te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om hiermee om te gaan.


Door loopbaanbegeleiding kan je je carrière opnieuw richting geven en weer meer plezier en voldoening halen uit je werk.

Een afspraak maken

Wil je graag meer informatie over loopbaanbegeleiding of ben je op zoek naar een professionele loopbaancoach die je kan ondersteunen bij het verminderen van werkgerelateerde stress?


Neem dan zeker een kijkje op onze website delavie.be en ontdek hoe onze loopbaancoaches jou kunnen helpen om jouw carrière opnieuw richting te geven.


Bij DELAVIE geloven we dat iedereen het recht heeft op een gezonde en gelukkige werkomgeving en onze coaches zullen er alles aan doen om jou te ondersteunen bij het vinden van de juiste balans in je carrière.


Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie of om een afspraak te maken met een van onze ervaren loopbaancoaches.

Comments


bottom of page