top of page

De Sleutel tot een Sterk CV: want een goed CV opent deuren, een slecht CV sluit ze af.

Een sterk curriculum vitae (CV) is van onschatbare waarde bij het zoeken naar een baan.

Het is jouw eerste indruk op potentiële werkgevers en kan het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek of in de stapel van afwijzingen belanden.


In dit artikel delen we enkele essentiële tips om je CV op te smukken en te verbeteren, en wat je zeker wel en niet moet doen om een indrukwekkend CV te creëren.


"Een goed CV is als een reclamebord voor jezelf: het moet opvallen en interesse wekken." - Richard Branson

Wat moet je zeker doen of waar let je zeker op bij het maken van een cv?


1. Houd het beknopt en relevant


Een effectief CV is meestal niet langer dan twee pagina's. Focus op de relevante werkervaring, opleiding en vaardigheden die aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert. Wees bondig en vermijd overbodige details.


2. Gebruik een professioneel ontwerp


Kies een schoon en professioneel ontwerp dat gemakkelijk te lezen is. Gebruik consistente opmaak, duidelijke sectiekoppen en een professioneel lettertype. Vermijd overmatig gebruik van kleuren en graphics, tenzij je solliciteert naar een creatieve functie waarbij dit relevant is.


3. Pas je CV aan voor elke sollicitatie


Vergeet niet om je CV aan te passen aan elke specifieke functie waarvoor je solliciteert. Benadruk de vaardigheden en ervaring die het meest relevant zijn voor de functie. Dit toont aan dat je aandacht hebt besteed aan de vacature en maakt je CV persoonlijker.


4. Onderscheidende elementen toevoegen


Om je CV op te laten vallen, voeg je enkele onderscheidende elementen toe. Dit kunnen prestaties zijn die je hebt behaald, zoals targets overtroffen of projecten succesvol afgerond. Voeg ook relevante certificeringen, vrijwilligerswerk of extra talenkennis toe.


5 . Wees specifiek en meetbaar


Vermijd vaag taalgebruik en wees specifiek over je prestaties. Gebruik meetbare resultaten om je impact te demonstreren. Bijvoorbeeld: "Verhoogde de omzet met 20%" of "Leidde een team van 10 personen".


"Een goed CV is als een goed geregisseerde film: het presenteert je vaardigheden en ervaring op een boeiende manier."

Wat je absoluut moet vermijden bij het maken van een goed cv?


1. Spelfouten en grammaticale fouten:


Controleer je CV zorgvuldig op fouten en laat het ook door anderen nakijken.


2. Te veel persoonlijke informatie:


Houd je CV professioneel en beperk persoonlijke details.


3. Overbodige details:


Vermijd het opnemen van irrelevante werkervaring of vaardigheden die niet van toepassing zijn op de functie.


4. Liegen of overdrijven:


Het is verleidelijk om je CV op te poetsen door te overdrijven over je vaardigheden of werkervaring, maar dit kan je duur komen te staan. Werkgevers kunnen eenvoudig de waarheid controleren en als ze ontdekken dat je hebt gelogen, zal dit je geloofwaardigheid schaden en je kansen op de baan tenietdoen.


5. Een onoverzichtelijk ontwerp:


Een overdreven creatief of rommelig ontwerp kan afleiden en afbreuk doen aan de leesbaarheid van je CV. Kies in plaats daarvan voor een schoon en professioneel ontwerp dat de nadruk legt op de inhoud en gemakkelijk te scannen is.


6. Te lang of te kort zijn:


Een CV moet beknopt zijn, maar ook voldoende informatie bieden. Vermijd te lange CV's die moeilijk te doorgronden zijn. Aan de andere kant, een te kort CV kan de indruk wekken dat je niet genoeg ervaring hebt. Probeer een balans te vinden en richt je op de meest relevante informatie.


Onthoud dat je CV je visitekaartje is, dus wees zorgvuldig en nauwkeurig bij het opstellen ervan. Het tonen van professionaliteit en aandacht voor detail zal je helpen om je te onderscheiden van andere sollicitanten.


"Een slecht CV is als een vage foto: het maakt het moeilijk om een duidelijk beeld van jou als kandidaat te krijgen."

Onze loopbaancoaches staan klaar om je te ondersteunen bij het opstellen van een top CV. Het maken van een effectief CV kan soms overweldigend zijn, maar met de begeleiding van een deskundige loopbaancoach kun je zelfverzekerd aan de slag.


Onze coaches hebben uitgebreide kennis van de arbeidsmarkt en weten precies wat werkgevers zoeken in een CV.


Hier zijn enkele manieren waarop onze loopbaancoaches je kunnen helpen:


1. Persoonlijke begeleiding:


Onze coaches werken één op één met jou om je achtergrond, vaardigheden en carrièredoelen te begrijpen. Ze kunnen je helpen om je sterke punten te identificeren en deze effectief te presenteren in je CV.


2. Aanpassen aan de functie:


Onze coaches kunnen je adviseren over het aanpassen van je CV aan elke specifieke functie waarvoor je solliciteert. Ze zullen je begeleiden bij het benadrukken van relevante ervaring, vaardigheden en prestaties die aansluiten bij de vereisten van de functie.


3. Structuur en indeling:


Een goed gestructureerd CV is essentieel. Onze loopbaancoaches kunnen je helpen bij het kiezen van een geschikte indeling en het organiseren van de verschillende secties van je CV om de leesbaarheid te verbeteren en de aandacht van werkgevers te trekken.


4. Taalgebruik en formulering:


Onze coaches kunnen je begeleiden bij het gebruik van krachtige taal en het formuleren van impactvolle prestaties. Ze zullen je helpen om je vaardigheden en prestaties op een overtuigende manier te beschrijven, met behulp van meetbare resultaten en relevante actiewoorden.


5. Final touch-ups:


Onze coaches zullen je CV grondig controleren op spelling- en grammaticafouten en ervoor zorgen dat alle informatie consistent en accuraat is. Ze zullen ook suggesties doen voor eventuele aanpassingen of verbeteringen om ervoor te zorgen dat je CV professioneel en indrukwekkend is.


Kies hier jouw online loopbaanexpert of kies een coach in jouw buurt. Bij DELAVIE staan we met meer dan dertig experten voor je klaar in heel Vlaanderen.

Comments


bottom of page