top of page

Goede persoonlijke grenzen stellen in 10 stappen

Bijgewerkt op: 4 aug. 2021


Hoe komt het dat je over persoonlijke grenzen heen gaat?


Veelal heeft over grenzen gaan te maken met activiteiten die ons stress opleveren en die in het belang van een ander zijn, dat kan zowel privé als zakelijk zijn. We leggen de lat voor onszelf te hoog en zetten onszelf onder druk, waardoor we onszelf overbelasten.


Goede persoonlijke grenzen zorgen ervoor dat we geen tijd besteden aan dingen die niet goed zijn voor ons: andere mensen, activiteiten of bijvoorbeeld verkeerd eetgedrag. Grenzen stellen geeft kracht en zorgt ervoor dat we niet onnodig energie verliezen.


Toch vinden veel mensen het lastig om eigen prioriteiten te stellen of om nee te zeggen. Wie wil dat zijn leven in balans is moet leren om nee te zeggen en om grenzen te leren stellen.



Goede persoonlijke grenzen stellen in 10 stappen



1. Wees duidelijk over je grenzen


Een goede stelregel hierbij is: mensen kunnen je iets vragen, maar niet iets van je eisen.


Sta bewust stil bij wat je wel verdraagt of accepteert en wat je oncomfortabel of gespannen maakt, zodat je weet waar je grenzen liggen.


2. Wees je bewust van wat je voelt


Vaak gaat over grenzen heen laten gaan gepaard met twee emoties: ongemak en wrokkige gedachten.


Sta stil bij je gevoel en pluis uit waardoor het veroorzaakt wordt: Wat is het aan deze persoon of aan deze interactie dat je dwars zit?


3. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen

Wanneer je geen nee kan zeggen tegen anderen of andermans zorgen op jou neemt, heb je waarschijnlijk zelf moeite met keuzes maken in je leven. Angst, schuldgevoelens en zelftwijfel zijn valkuilen. Soms zeggen we ja omdat we een goede dochter, man, vrouw zoon of vader willen zijn, zelfs als we het gevoel hebben dat er misbruik van gemaakt wordt.


Grenzen zijn niet alleen een teken van een gezonde relatie, het zijn ook tekenen van zelfrespect. Geef jezelf de toestemming om grenzen te stellen en je daar ook aan te houden.


4. Duidelijke grenzen stellen trekt de juiste mensen aan


Wanneer je zelf je grenzen goed bewaakt, zal je mensen aantrekken die je respecteren en die bij je passen. Strakke grenzen houden eisende en claimende mensen buiten de deur.


5. Zeg nee wanneer je nee wil zeggen


Wees direct. Probeer anderen niet te sparen door om de hete brij heen te draaien of te verzachten, maar zeg precies wat je denkt.


Vertel op een respectvolle manier dat je nee wil zeggen, wees assertief.


6. Wees bereid om een openhartig gesprek te voeren, wanneer je grenzen in gevaar komen


Vertel de ander dat hij over je grenzen heen gaat en dat je dat moeilijk vindt of niet accepteert.

7. Sta stil bij je verleden en heden


De manier waarop je bent opgevoed en welke rol je had in het gezin kunnen een obstakel vormen bij het stellen van grenzen.


Wanneer je een verzorgende rol had, heb je wellicht geleerd om op anderen te focussen. Zo loop je emotioneel of fysiek leeg. Je eigen behoeften negeren is dan misschien normaal geworden voor jou. Wanneer je kijkt naar de mensen om je heen, vraag je dan af of de relatie wederkerig is. Zijn geven en nemen in balans?


8. Zorg goed voor jezelf


Een belangrijk regel is om eerst goed voor jezelf te zorgen en dan pas aan anderen te geven.


Bij een noodsituatie in het vliegtuig word je gevraagd om steeds eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten en nadien pas dat van je kinderen of van je naasten.


Jezelf op de eerste plek zetten, geef je energie, gemoedsrust en een positieve blik op het heden. Wie lekker in zijn vel zit is een betere partner, collega of vriend.


9. Zoek steun


Als grenzen stellen toch een uitdaging blijft vormen, vraag dan aan je gezin, familie, vrienden en collega’s om mee een oogje in het zeil te houden om beter op jezelf te passen.

10. Begin klein


Elke nieuwe vaardigheid kost tijd om te leren. Je grenzen stellen gaat dus ook niet van de ene dag op de ander, dat vraagt oefening. Begin daarom met iets kleins en bouw langzaam op.



Grenzen stellen vraagt om moed, oefening en steun. Onthou dat het een vaardigheid is die je kan leren.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page