top of page

Opinie: Zijn coaches echt charlatans zoals @VRTFactcheckers insinueert?

Afgelopen week bracht het VRT-programma Factcheckers een alarmerende reportage over coaches die hun grenzen niet kennen en slecht omgaan met ernstige psychische problemen zoals depressie.Dit heeft begrijpelijkerwijs nog maar eens geleid tot twijfels over de betrouwbaarheid van coaches.


De voorbeelden in de Factcheckers-reportage waren schrijnend. Dit soort praktijken beschadigt niet alleen de reputatie van de coachingindustrie, maar kan ook leiden tot ernstige gevolgen voor de cliënten die op zoek zijn naar echte hulp en ondersteuning.


Maar natuurlijk zijn niet álle coaches charlatans, er zijn veel goed opgeleide professionals die hun werk uitstekend doen.


Het probleem


In de reportage nam Britt contact op met verschillende coaches en gaf aan dat ze kampt met depressie.


Depressie moet behandeld worden door een psycholoog, therpeut of psychiater, niet door een coach en helaas lieten heel wat coaches in de gesprekken zien dat ze niet wisten waar hun grenzen lagen en misten ze de juiste kennis en coachingstechnieken.Het belang van kwalitatieve opleidingen


Dit incident benadrukt hoe belangrijk goede scholing voor coaches is. Bij DELAVIE bieden we een opleiding tot integraal coach die uitgebreid en wetenschappelijk onderbouwd is.

Onze opleiding:


Wetenschappelijk onderbouwd:

De opleiding is gebaseerd op de nieuwste inzichten en methodieken uit de psychologie. Dit zorgt ervoor dat je werkt met technieken die hun effectiviteit hebben bewezen.


Enorm uitgebreid curriculum:

De opleiding biedt zowel een brede basis als een diepgaande verdieping in coachingstechnieken, zodat je alle nodige kennis en vaardigheden opdoet.


Balans theorie en praktijk:

Naast theoretische kennis krijg je volop gelegenheid om deze in de praktijk toe te passen door middel van praktijkgerichte opdrachten.


Flexibele digitale leervorm:

Studeren vanuit thuis in je eigen tempo, met een uitgebreidemix aan leervormen, maakt deze opleiding ideaal is voor mensen met een druk schema die houden van afwisseling en beter individueel leren dan in groep.


Persoonlijke begeleiding:

Gedurende de opleiding krijg je ondersteuning van ervaren coaches en neem je deel aan praktijksessies, waardoor je waardevolle feedback en begeleiding krijgt.


Complete leerervaring:

Deze opleiding biedt een veel diepere en uitgebreidere leerervaring dan de standaard zesdaagse opleidingen.


Noodzaak van wetgevend kader


De titel 'coach' is niet beschermd, waardoor iedereen zich coach kan noemen zonder enige kwalificaties. Dit leidt tot situaties zoals die in de Factcheckers-reportage. Een wetgevend kader zou helpen om de kwaliteit en veiligheid van coaching te waarborgen, met duidelijke normen voor opleiding en praktijk.


De kwaliteitsgarantie van DELAVIE


Bij DELAVIE werken we alleen met gecertificeerde coaches of coaches met minstens drie jaar voltijdse relevante werkervaring en een uitgebreide toolbox.


Dit zorgt ervoor dat onze coaches goed opgeleid zijn en weten hoe ze hun grenzen moeten bewaken. Ze bieden effectieve coaching en verwijzen cliënten door naar gespecialiseerde hulp wanneer dat nodig is.


Wake-up call


De Factcheckers-reportage is een wake-up call voor de coachingindustrie. We moeten stappen ondernemen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van coaching te verbeteren. Niet alle coaches zijn charlatans; er zijn veel professionele, goed opgeleide coaches die waardevolle ondersteuning bieden.


Een wetgevend kader kan helpen om de standaard te verhogen en cliënten de zekerheid te geven dat ze in goede handen zijn.


Bij DELAVIE blijven we ons inzetten voor hoge kwaliteitsnormen en werken we uitsluitend met goed opgeleide en ervaren coaches om de best mogelijke ondersteuning te bieden aan onze cliënten.


De aflevering van Factcheckers herbekijken?


Herbekijk hier de aflevering van Factcheckers met als thema: sommige coaches gaan hun boekje te buiten.

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page