top of page

Stress van werk begint vaak pas als je thuis bent

Het gekke van werkstress is dat je het vaak niet merkt als je overdag aan het werk bent want dan ben je heel druk bezig en ga je maar door om alles af te krijgen. Als je thuis komt en probeert op adem te komen, is er plots wel ruimte voor de stress en dat kan hard binnenkomen, net omdat het juist zo belangrijk is om in je vrije tijd niet aan werk te denken, je batterijen op te kunnen laden en dingen te doen waar je gelukkig van wordt.


Ook al ben je met vrienden of vriendinnen uit eten, als je maar blijft piekeren, kun je er niet van genieten. In de wetenschap wordt dit fenomeen rumination genoemd, je bent als het ware gebeurtenissen uit het verleden aan het herkauwen en hierdoor ontneem je jezelf de mogelijkheid om juist te herstellen van een drukke dag op werk.

Onderzoek heeft bewezen dat hoe meer we piekeren als we thuis zijn, hoe groter de kans dat we last hebben van slaapstoornissen, een slechte mood, en ongezonder gaan eten.

Het evenwicht tussen werk en privé begint in je hoofd!


Als je je stress wilt verminderen hoef je in eerste instantie niet altijd meteen te denken aan het verminderen van het aantal uren werk, bijvoorbeeld het minderen van overuren of de inhoud van je job aan te pakken. De eerste stap voor jou is starten met een andere manier van denken!


Guy Winch, een Amerikaanse wetenschapper in de psychologie, kwam zelf in een burn-out terecht en kon niet meer stoppen met piekeren. Hij besloot een week lang een dagboek bij te houden en op te schrijven hoeveel tijd hij precies aan het piekeren was en dat waren maar liefst veertien uur! Zoveel tijd ging er naar een activiteit waar hij niets mee op schoot en hem ook nog eens meer gestresst maakte. Sindsdien streeft hij er elke dag naar om piekeren te verbannen uit zijn gedachten.


Dit zijn onze drie tips van Winch om alles uit je vrije tijd te halen en te stoppen met piekeren over het werk in je vrije tijd:


Stel je grenzen


Technologie brengt veel voordelen met zich mee, je kunt nu overal ter wereld werken en bent niet gebonden aan het kantoor. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat de grens tussen werk en privé sterk vervaagt. Met je telefoon kun je altijd en overal e-mails beantwoorden of een collega appen om nog wat laatste dingen te checken.


Daarom raadt Winch aan om een ‘psychologische grens’ te creëren. Zorg thuis voor een echte werkplek, hoe klein ook. Hoe jouw werkplek eruit ziet heeft een groot effect op de manier waarop je werkt. Werk niet op de bank in de woonkamer of op bed, deze plekken zijn om te leven en te slapen.


Maak een ritueel van de overgang van werk naar huis


Trek jij het liefst als je uit je werk komt gelijk een joggingpak aan? Helemaal niet zo’n gek idee volgens Winch. Ook als je vanuit huis werkt raadt hij je aan om je aan het einde van de dag te verkleden en de muziek en sfeer in huis te veranderen. Zo help je je gedachten ervan te overtuigen dat je niet meer aan het werk bent.


Nog niet overtuigd? De wetenschap heeft aangetoond dat gewoontes en gedachten zich vaak laten leiden door willekeurige verbanden die worden opgebouwd in je hersenen als ze maar vaak genoeg voorkomen. Denk aan het Pavlov onderzoek: zodra de bel rinkelde begon de hond te kwijlen. Geloof ons, je kunt je hersenen makkelijker foppen dan je denkt.


Zet piekeren om in productief denken


Zet je zorgen om in een probleem dat moet worden opgelost adviseert Winch. Verander bijvoorbeeld ‘ik heb nog zo ontzettend veel taken op mijn to do-lijst’ naar ‘hoe kan ik mijn werkdag morgen aanpassen om deze taken af te ronden’. Of maak het wat makkelijker ‘wanneer heb ik morgen een kwartiertje de tijd om mijn planning voor de dag aan te passen’. De eerste gedachte kun je niet oplossen, de vragen die daaruit volgen wel.


Bij DELAVIE werken we uitsluitend met gecertificeerde coaches of coaches die minstens drie jaar voltijdse werkervaring hebben in het begeleiden van loopbaanvragen.

Werkstress de baas met loopbaanbegeleiding


Werkstress of een moeilijke balans werk-privé aanpakken, dat doe je met een loopbaanexpert van DELAVIE in loopbaanbegeleiding (met loopbaancheques), met een coach dicht in je buurt of een online coach.


Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page