top of page

Waarom kan je best regelmatig bewegen bij stress?

Bijgewerkt op: 10 apr. 2021

Sommige mensen beginnen jaarlijks met het voornemen om weer meer te sporten. Vol goede moed gaan ze van start om het dan na enkele maanden alweer op te geven. Wie moe en gespannen is van het werk, heeft vaak geen zin meer om te sporten.


Uit onderzoek blijkt dat regelmatig matig intensief bewegen een gunstige invloed heeft op lichaam en geest.


Bewegen heeft vele voordelen:


1. Bewegen beïnvloedt de chemie van het lichaam


Door beweging komt het hormoon endorfine vrij, dat geeft je een goed gevoel. Het stresshormoon cortisol wordt ook sneller afgebroken, waardoor je je meer ontspannen voelt.


2. Bewegen maakt het hoofd stil


Sporten en piekeren gaan niet samen. Tijdens het sporten vertragen je gedachten. De stilte in je hoofd is een fijne en ontspannen ervaring. Stress wordt vaak veroorzaakt door onze gedachten. Door te bewegen wordt de gedachtenstroom onderbroken en is er ruimte voor ontspanning.


3. Bewegen verdiept je ademhaling


Sporten maakt dat we dieper gaan ademhalen of zelfs hijgen. Bij stress is het hormoon cortisol verhoogd. De snelste manier om dit hormoon af te breken is om de ademhaling te verdiepen.


4. Bewegen geeft je meer energie


Stress geeft een gevoel van futloosheid. Door te sporten krijgt je energieniveau een boost en voel je je vitaal.


5. Door beweging kan je beter slapen


Wie veel stress ervaart slaapt slechter. Beweging vermoeit je en buitenlucht doet je lichaam goed. Dat zorgt voor een meer ontspannen gevoel en een betere slaap.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page