top of page

De kunst van het loslaten: hoe werk echt achter je te laten tijdens je vakantie

Vakantie is een periode waarin je je batterijen weer oplaadt en afstand neemt van de dagelijkse sleur.


Toch is het voor velen moeilijk om het werk volledig los te laten.


In dit artikel ontdek je 10 wetenschappelijk onderbouwde tips om je werk achter je te laten en ten volle te genieten van je welverdiende vakantie.


1. Stel duidelijke grenzen met betrekking tot communicatie


Hoewel je misschien hebt aangegeven dat je enkel voor dringende zaken bereikbaar bent, is het belangrijk om grenzen te stellen.


Maak gebruik van afwezigheidsmeldingen op je e-mail en telefoon, zodat je collega's op de hoogte zijn van je afwezigheid. Geef hierbij duidelijk aan wanneer je terugkeert en bij wie ze terecht kunnen voor dringende zaken.


Schakel indien mogelijk je werkmail uit op je smartphone, of zet op zijn minst de meldingen uit.


2. Plan ontspannende activiteiten


Het is bewezen dat ontspannende activiteiten bijdragen aan het loslaten van werkstress. Plan je vakantie vol met activiteiten die je leuk vindt en die je helpen ontspannen. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen, lezen, koken of het bezoeken van bezienswaardigheden.


Zorg voor een evenwicht tussen inspanning en ontspanning, zodat je lichaam en geest de kans krijgen om te herstellen.


3. Creëer een vakantieritueel


Een vakantieritueel kan helpen bij het mentaal loskoppelen van werk. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals het uitzetten van je wekker of het dragen van een speciaal vakantieaccessoire.


Het ritueel helpt je om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen je werk- en vakantieleven en zorgt ervoor dat je je echt in de vakantiemodus bevindt.


4. Beperk het gebruik van technologie


Het is moeilijk om het werk los te laten als je constant wordt blootgesteld aan informatie en prikkels.


Probeer daarom het gebruik van technologie te beperken tijdens je vakantie. Laat je laptop thuis, en leg je smartphone weg tijdens activiteiten of maaltijden.


Zoek naar manieren om je tijd offline door te brengen, zoals het lezen van een boek, het spelen van een bordspel of het voeren van een goed gesprek met je reisgezelschap.


5. Oefen zelfcompassie


Zelfcompassie speelt een belangrijke rol in het loslaten van werkstress.


Wees je bewust van je gedachten en gevoelens, en erken dat het normaal is om moeite te hebben met het loslaten van werk.


Oefen zelfcompassie door jezelf toe te staan deze gevoelens te hebben en jezelf eraan te herinneren dat je vakantie hebt verdiend.


Geef jezelf de tijd en ruimte om te ontspannen en te genieten.


6. Reflecteer op je prestaties


Voordat je op vakantie gaat, kan het nuttig zijn om te reflecteren op wat je hebt bereikt in je werk.


Door stil te staan bij je successen, kun je jezelf eraan herinneren dat je het hebt verdiend om te ontspannen.


Maak een lijst van de dingen waar je trots op bent en neem deze mee tijdens je vakantie. Wanneer je moeite hebt met het loslaten van werk, bekijk dan deze lijst om jezelf eraan te herinneren dat je je rust hebt verdiend.


7. Maak nieuwe herinneringen


Een van de beste manieren om je werk los te laten, is door je te richten op het maken van nieuwe, waardevolle herinneringen. Dit helpt je om je aandacht te verleggen van je werk naar je vakantie-ervaringen.


Probeer nieuwe activiteiten, bezoek nieuwe plaatsen en maak verbinding met de mensen om je heen.


Deze nieuwe ervaringen zullen je helpen je batterijen op te laden en je geest te verfrissen.


8. Leer iets nieuws


Het leren van iets nieuws kan helpen om je aandacht van je werk af te leiden en je geest te stimuleren op een andere manier.


Probeer een nieuwe taal, volg een kookworkshop, of doe mee aan een lokale dansles.


Door jezelf uit te dagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, creëer je afstand tussen jezelf en je werk.


9. Omarm onverwachte situaties


Vakanties zijn niet altijd perfect, en soms gebeuren er onverwachte dingen. In plaats van je te laten frustreren door onvoorziene omstandigheden, omarm ze als een kans om los te laten en te genieten van het moment.


Probeer te lachen om kleine tegenslagen en focus op het vinden van oplossingen in plaats van te piekeren over problemen.


10. Wees in het moment


Probeer jezelf volledig onder te dompelen in je vakantie-ervaringen en je zintuigen te gebruiken om de wereld om je heen te verkennen. Ruik de geur van de zee, voel de textuur van het zand onder je voeten, proef het eten en luister naar de geluiden om je heen.


Door volledig aanwezig te zijn in het moment, zul je merken dat je werk naar de achtergrond verdwijnt.


Conclusie:

Het loslaten van werk tijdens je vakantie kan een uitdaging zijn, maar door kleine aanpassingen en de juiste focus, kun je de afstand tussen jezelf en je werk vergroten en optimaal genieten van je vrije tijd.


Gun jezelf de rust en ontspanning die je nodig hebt en keer terug naar je werk met hernieuwde energie en focus.


Een loopbaancoach of loopbaanbegeleiding kan je ondersteunen bij het leren loslaten van werk tijdens je vakantie.


Door persoonlijke coachingssessies krijg je inzicht in je werk-privébalans en leer je effectieve strategieën om grenzen te stellen en prioriteiten te bepalen.


Bovendien helpt een loopbaancoach je bij het ontwikkelen van zelfcompassie en het omgaan met stress. Deze vaardigheden zijn essentieel om het meeste uit je vakantie te halen en te zorgen voor een gezonde balans in je leven.


Loopbaanbegeleiding kan je zo helpen om op lange termijn gelukkiger en succesvoller te zijn in je professionele en persoonlijke leven.


Wil je graag loopbaanbegeleiding starten?


Kies dan voor een online traject of voor persoonlijke begeleiding bij onze gecertificeerde loopbaancoaches.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page